Visie op uitslag verkiezingen GR 2018 voor gemeenteraad Best

beëdiging Aaldert 2018 01zaterdag 07 april 2018

Op 29 maart 2018, is de nieuwe raad geïnstalleerd.

Zoals altijd een feestelijk gebeuren. Het is een goed gebruik dat alle partijen een korte visie geven op de uitkomst van de verkiezingen en de betekenis daarvan voor de samenstelling van raad en college. De wens voor een Bestuursakkoord is unaniem, waarmee we bestuurlijk doorgaan op de in 2014 ingeslagen weg.

Onderstaand leest U, helaas iets later dan de bedoeling was, de door mij uitgesproken  inbreng van de ChristenUnie. Na de vertrouwelijke gesprekken met afzonderlijke partijen zal publiekelijk een Concept Bestuursakkoord worden gepresenteerd.

We gunnen de VVD als formerende partij de tijd en rust die daarvoor nodig is.Zodra er een  volgende stap te melden valt zal ik u daarover informeren

Aaldert van der Vlies
Raadslid ChristenUnie Best

Beëdiging Aaldert van der Vlies

Visie op uitslag verkiezingen GR 2018 voor gemeenteraad Best

Uitgesproken door Aaldert van der Vlies bij de installatie van de nieuwe raad op 29 maart 2018.

Voorzitter,

Ooit zei de heer Wiegel, voor de jeugdigen onder ons; een prominent VVD-er: ‘Sinterklaas bestaat’ en wees daarbij naar de heer Den Uijl van de PvdA.

Ik kan mij voorstellen dat de heer Dijkhof de afgelopen dagen wel eens gemompeld heeft: ‘Sint Klaas bestaat nog steeds. Gelukkig heb ik de foto nog!’

De kiezer heeft gesproken. Aan de partijen de plicht om die stemmen zo goed mogelijk met elkaar in overeenstemming te brengen. En met een goed bestuursakkoord is het Zwarte Pieten niet aan de orde. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Best samenvattend kom ik kwantitatief tot de vaststelling:

  • 1 partij met een afgetekende zetelwinst
  • enkele partijen die in zetels gelijkwaardig zijn en
  • enkele partijen van meer bescheiden omvang.

Een andere vorm van gelijkwaardigheid dan in voorgaande periode.

Een andere balans.

Juist nu is naar de mening van de ChristenUnie een Beleidsakkoord nodig. Een klassieke coalitie – oppositie opstelling zou de verhoudingen terug in de tijd brengen. Een tijd die we hopelijk voorgoed achter ons gelaten hebben. In de oude verhoudingen zou immers een samenwerking tussen de partijen met elk drie zetels en enige steun de betrekkelijkheid van behaalde zetelwinst snel duidelijk maken. Dat vraagt bij een uitslag zoals nu voor ligt realiteitszin van de leidende partij.

Een bestuursakkoord kan daaraan bijdragen. De VVD is zich dat bewust, zo heb ik begrepen.

En als we dat willen mag ook de samenstelling van een op haar taken berekent college niet vastlopen op oude mechanismen. Het dualisme heeft ons een grotere keuzevrijheid  gegeven en maakt het mogelijk om door te gaan op een ingeslagen weg. Lef en bescheidenheid zijn daarvoor in gelijke matig nodig. En ik zeg er bij ‘het is jammer dat in omliggende dorpen nog niet overal de geesten daarvoor rijp zijn.’

De fractie van de ChristenUnie is zich bewust van wat voorheen enige afstand mocht worden genoemd, in de komende tijd niet tot kloof mag uitgroeien als het om verschillende inzichten en gelijke doelen gaat. Datzelfde verwacht ik van anderen. Met diverse bestuurlijke klussen voor de boeg mag voor de komende periode van alle partijen worden verwacht dat, als het Beleidsakkoord ieders instemming heeft, daaraan ook loyaal uitvoering wordt gegeven. Met behoud van ieders verantwoordelijkheid jegens zijn achterban en programmatische Overtuiging. En als raadslid voor de ChristenUnie heb ik overtuiging met een hoofdletter O geschreven.

De samenwerking met alle partijen in de vorige raadsperiode steunt mij in de gedachte dat we ver kunnen komen. Zeker als ook onze inwoners op een evenwichtige manier over hun rol daarin worden betrokken en naar vermogen daaraan bijdragen.    

Voorzitter,

Ik ben mij bewust van de mogelijkheid dat er ten aanzien van mens en milieu de komende periode voor de ChristenUnie mogelijk meer te verdedigen zal zijn dan te winnen.  De rol van de ChristenUnie zal onverkort helder en constructief zijn. Als het beleidsakkoord ons daarin kan ondersteunen heeft het de instemming van mijn partij.

Dank U wel.

Benoemd gemeenteraadslid Aaldert

« Terug