Duurzaam is Raad saam

recyclezaterdag 14 mei 2016

Door de Griffie was afgelopen vrijdag voor de Raad een werkbezoek Duurzaamheid georganiseerd. Diverse raadsleden stonden dan ook, samen met enkele wethouders, om 08.15 uur te wachten op het busje dat zo komt. Het onderwerp houdt de raad al enige tijd bezig en dan is het goed om de aanwezige kennis te optimaliseren.

Een rondleiding bij de bio-energiecentrale in Meerhoven stond als eerste op het programma.
Het stratenplan van Meerhoven wijkt wat af van wat we in Best gewend zijn. Een kleine tour over het bedrijventerrein was het gevolg. Omdat ook een bio-centrale recht heeft op zijn eigen defect moest de rit worden doorgezet naar de voormalige vuilverbrander, inmiddels omgebouwd tot bio-centrale, op Strijp S in Eindhoven. Daar zagen we hoe gesnoeide takken, vermalen tot snippers, door verbranding de warmte leveren die als wijkverwarming of groene elektrische energie geleverd kan worden aan bedrijven en woningen. Veel techniek en enige subsidie zorgen er samen voor dat de CO2 uitstoot wordt geminimaliseerd. Zeker van belang als je weet dat Brabant onder de rook van Aken ligt.

Vervolgens ging de reis naar de Venco-campus in Eersel. Een uniek bedrijf, gevestigd in een uniek gebouw! Venco is een internationaal kennis- en onderzoekscentrum voor de pluimveehouderij. Tevens het meest duurzame gebouw van Europa. Er worden machines gemaakt om het leggen van eieren, het tijdrovende rapen er van en het uitbroeden op een diervriendelijke manier te optimaliseren. Minder kans op ziektes en de verwerking van mest onder controle.
De rondleiding bij Ecoson, ook bekend onder de naam Rendac, voerde ons naar Son. Een bedrijf waar kadavers en dierlijk restmateriaal wordt verwerkt. Jaarlijks goed voor onder andere de levering van groene energie aan ongeveer 40.000 huishoudens. Een indrukwekkende rondleiding, omdat de confrontatie met de dood, ook als het dieren betreft, altijd weer respect oproept voor de mensen die daar beroepshalve bij betrokken zijn en hun bijdrage leveren aan de Volksgezondheid.
Ook een bezoek aan Het Goed in haar nieuwe pand aan de Sportlaan 8 in Best hoort er bij. Veel gebruiksvoorwerpen, kleding en huishoudelijke apparatuur kunnen worden hergebruikt. De ordelijke en ruim opgezette uitstalling maakte dat duidelijk. Niet alleen het ‘zomaar weggooien’ wordt hier bestreden. Het biedt ook werkgelegenheid aan mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Tot slot werd in Best een bezoek gebracht aan de Firma Van laarhoven. Hier kreeg het verduurzamen van bestaande - en nieuwbouw de nodige aandacht. Goed bouwen hoeft niet veel duurder te zijn. De aanpassing van bestaande woningen aan eigentijdse isolatiemaatregelen is echter geen sinecure. Particuliere eigenaren en woningbouwverenigingen hebben allemaal een stem. En een eigen kijk op de wijze waarop geld wordt uitgegeven.

Samenvattend kan worden gezegd dat deze dag als bijdrage aan voortschrijdend inzicht haar nut heeft gehad voor alle deelnemers en daarmee voor de burgers in Best.

Aaldert van der Vlies
Raadslid ChristenUnie Best

« Terug