Wat je liefhebt, daar zorg je goed voor

boomgaard.jpg
6F1A4439(3) wouter.jpg
Door Wouter Bondt op 24 maart 2023 om 13:11

Wat je liefhebt, daar zorg je goed voor

Afgelopen maandag was er weer een raadsvergadering met als hoofdgerecht ‘De Boomgaard’. Hier is al anderhalf jaar veel over te doen. Een projectontwikkelaar kocht het stuk grond, tekende er een mooi project in en presenteerde dit aan inwoners, college en raad. Van daaruit is de ‘nota van uitgangspunten’ geschreven met daarin de kaders voor de projectontwikkelaar. Afgelopen maandag stond deze dus op de agenda.

Omwonenden voelden zich overrompeld door de plannen. Zij werden pas betrokken toen de tekeningen en de maquette al gemaakt was. Dit vond men te laat. Daarnaast was men niet blij met de hoeveelheid woningen en de hoogbouw. Er werd dan ook veel ingesproken tijdens de behandeling van de nota. 

De afgelopen weken bleef ik maar rondlopen met de vraag: Hoe komt het dan dat zoveel omwonenden in de weerstand zitten? En het antwoord stond gewoon in de presentatie van de Stichting Boomgaard zonder Hoogbouw: ‘Wij mensen hebben de neiging onszelf te hechten aan ons huis en onze buurt. Onze leefomgeving is onderdeel van onze identiteit. Zo bekeken is weerstand het beschermen van wat je liefhebt.’

En dat wat je liefhebt, daar zorg je goed voor.

Maandag heb ik een pleidooi gehouden om onze medemensen lief te hebben en daar goed voor te zorgen. Goed te zorgen voor de jongere die op 30-jarige leeftijd nog steeds thuis woont en ook graag zelfstandig wil worden. Of voor ouderen die graag een passende woning willen omdat ze te groot wonen of graag dichtbij familie willen blijven wonen. Voor de vluchteling/statushouder die huis en haard heeft moeten achterlaten om zijn leven te redden en graag een nieuwe start wil maken buiten het overvolle asielzoekerscentrum.

En moeten we dan zomaar voorbij gaan aan de punten en zorgen van de omwonenden? Absoluut niet. Natuurlijk mag je kritisch zijn op de plannen die voorliggen. Dat is ook de oproep die we hier willen doen aan de omwonenden, de gemeente en de projectontwikkelaar. Blijf in gesprek met de elkaar en neem elkaar mee in het proces. Als je ergens aan gehecht bent en je beschermt wat je liefhebt, is het lastig om dat van het ene moment op het andere moment allemaal los te laten.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder!