Pleidooi voor meer aandacht voor arbeidsmigranten

LH hotel.jpg
6F1A4424(1) jose.jpg
Door José van Zandwijk op 12 juli 2023 om 17:40

Pleidooi voor meer aandacht voor arbeidsmigranten

Afgelopen maandag was de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Belangrijkste onderwerp was de kaderbrief; waar gaan we volgend jaar extra middelen voor inzetten. Vanuit de ChristenUnie heeft Wouter een wijziging voorgesteld om meer capaciteit vrij te maken voor het begeleiden van arbeidsmigranten. Dit vanuit onze overtuiging om om te zien naar onze naasten, met name hen die extra kwetsbaar zijn.

Aanleiding voor de wijziging was een brief welke de raad in december 2022 ontving over de rechten van de arbeidsmigrant. In Best wonen naar schatting 3500 arbeidsmigranten. Als fractie hebben we daarom vragen gesteld aan de wethouder over de situatie in Best. De beantwoording van deze vragen riep bij ons echter meer vragen op. Reden om hier verder in te duiken, wat als gevolg heeft dat we extra capaciteit vragen voor LEV Best om arbeidsmigranten beter te kunnen begeleiden.

Uit onze gesprekken met diverse partijen blijkt dat arbeidsmigranten onvoldoende de weg weten te vinden richting hulpverlening. Dit vanuit het wantrouwen richting de overheid, wat vanuit het land van oorsprong is ontstaan. Ze durven simpelweg niet, ze zijn bang om weg gestuurd te worden. Het kost daarom tijd om een vertrouwensband op te bouwen om hen de weg naar hulpverlening te laten vinden. Een werkwijze die in Helmond al succesvol is en ook gestart is door LEV Best is het werken met sleutelfiguren. Zij spreken de taal en kennen de cultuur goed. Zij bouwen een band op met de arbeidsmigranten en helpen hen praktisch de weg richting hulpverlening.

Als we aan de voorkant de arbeidsmigranten helpen, is er ook minder handhaving nodig op huisvesting en overlast. Het amendement werd door de wethouder ontraden omdat ze eerst zelf wil afstemmen met LEV Best over wat hiervoor nodig is. Ze deed dan ook de toezegging om hiermee aan de slag te gaan en bij de begroting 2024 hierop terug te komen. Het amendement is dan ook niet in stemming gebracht. We gaan er op toezien dat bij de begroting 2024 hier invulling aan gegeven wordt.