Verantwoordelijkheid nemen

Wouter 1.JPG
6F1A4439(3) wouter.jpg
Door Wouter Bondt op 26 mei 2023 om 15:53

Verantwoordelijkheid nemen

In de raadsvergadering van mei j.l. mocht ik als voorzitter van een raadswerkgroep een initiatiefvoorstel aanbieden. Dit voorstel ging over hoe we als raad nog beter onze rol kunnen uitvoeren. Het heeft veel tijd gekost, maar het voorstel was er niet geweest als ik mijn verantwoordelijkheid niet had genomen. Een terugblik.

De aanleiding was een onderzoek van de Rekenkamer. Het doel van de Rekenkamer is bij te dragen aan het verbeteren van de gemeentelijke bedrijfs- en beleidsvoering en het versterken van de controlerende rol van de gemeenteraad. Dit doet zij door regelmatig onderzoeken te doen naar verschillende thema’s.

In mei 2022 presenteerde de Rekenkamer de uitkomsten van een onderzoek. Meestal worden deze uitkomsten van voor kennisgeving aangenomen. Maar deze keer vond ik dat dit het rapport (en daarmee het werk van de onderzoekers) tekort zou doen. In een amendement verzocht ik om een werkgroep en de raad stemde in. 

Het gevolg was dat de griffier de volgende dag belde om te vragen of ik voorzitter wilde worden van de nog in te stellen werkgroep. Dit kon ik natuurlijk niet weigeren. Dan had ik die avond daarvoor mijn mond moeten houden. Samen met de rekenkamer, het college, de griffie en de ambtenaren hebben we nagedacht over de manier waarop besluitvorming plaatsvindt en ook gecontroleerd wordt. Met name de grote en complexe dossiers vragen om een werkwijze waarin we elkaar weten te vinden. Uiteraard met behoud van een duidelijke rolverdeling.

Een klein jaar - en daarmee vele vergaderingen en bijeenkomsten -  later mochten we als werkgroep de raad het initiatiefvoorstel aanbieden. Als voorzitter van de werkgroep mocht ik de raad toespreken. Na een lang inhoudelijk betoog waren de laatste woorden:

"Voorzitter, als voorzitter van de werkgroep kijk ik zeer tevreden terug op de afgelopen maanden. Het was een mooi proces. Ik praat nu even voor mezelf als ik zeg dat ik er een rijker mens van ben geworden, want zeg nou zelf: hoe gaaf is het om namens de gehele raad met een aantal collega’s zo in de wederzijdse samenwerking te duiken. Het was èn is goed om met respect voor de rolverdeling die we kennen binnen de raad, rekenkamer, ambtelijke organisatie en college te zoeken naar een manier om met elkaar het goede gesprek te voeren. In de diverse avonden werd duidelijk dat het als meerwaarde werd ervaren om zo met elkaar in gesprek te zijn."

Verantwoordelijkheid nemen kost tijd, dat zeker. Maar het levert zoveel meer rijkdom op.