Zuidas en Brandevoort onder de zon

sadarabdinsdag 10 maart 2015

Vierde indruk van de reis van Aaldert naar familie in Saudi Arabië.

Wie door Riyad rijdt, ziet vanzelf waarom door Riyad lopen nauwelijks een optie is.

Naast de geclusterde winkelvoorzieningen in de vorm van Malls, een soort Ekkersrijt, zijn er de langs de grote doorgaande wegen gelegen winkels. Niet zelden soort bij soort, waardoor je keuze voor een paar nieuwe schoenen ineens een moeilijke wordt. Overal waar ‘te’ voor staat………!

Wie op de rondweg zijn doel voorbij schiet, maakt gewoon een U-bocht. Een opening in de middenberm is er voor bedoeld om rechtsomkeert te maken als je bestemming aan de andere kant van de weg blijkt te liggen. Een bij ons veelal verboden terugkeer op de schreden. Alles went!

De architectuur van woningen en kantoren is intrigerend. Gelukkig nog veel Arabische invloeden en symbolen, waardoor eigenheid bewaard blijft. Anderzijds hoge gebouwen met gigantisch veel glas.

Het in Riyad in aanbouw zijnde financiële centrum is al net zo nadrukkelijk aanwezig als de langs de Amsterdamse Coentunnelweg gelegen Zuidas. Maar wel mooier! Van de ruim opgezette Princess Nora Bin Abdul Rahman University (42.000 studentes) tot het stoere SABIC, een soort combinatie van Unilever en DSM, voor elke gebouw is zichtbaar een flinke stelpost ‘architectuur’ opgenomen.

Ook de diverse nieuwbouwwijken die aan de periferie uit de grond gestampt worden, laten zien dat de bij ons al eeuwen bekende stadse manier van wonen hier een traditioneel vervolg gaan krijgen.

Veelal met kleine ramen, inpandige balkons en waar mogelijk omringd door een muur. My home is my castle. Wie de vele veranderingen en contrasten beziet, kan niet anders concluderen dan dat het van de bestuurders van dit land veel wijsheid vraagt om dit proces op een gecontroleerde manier te laten verlopen. Wellicht verklaard dat deels de controle.

Aaldert van der Vlies

« Terug